Servisler - 01/08/2022
NSK, VR teknolojisini kullanarak üretim personelini eğitiyor
NSK'nın bilyalı rulman üretimindeki yüksek hassasiyetli taşlama ve honlama makinelerinin operatörleri artık sanal gerçeklik (VR) eğitim yöntemlerinden yararlanıyor. VR teknolojisi, diğer avantajlarının yanı sıra, makinelerin üretmeye devam etmesine izin verirken aynı zamanda eğitim kurslarının daha kolay standartlaştırılması avantajına sahiptir. NSK için, Almanya Munderkingen tesisindeki ilk proje, diğer tesisler için gelecekte kullanıma sunulabilecek bir model olarak hizmet ediyor.
Yüksek kalite bilyalı rulmanların üretiminde, işleme hassasiyeti gereksinimleri son derece yüksektir, bu nedenle NSK'nın üretim sahalarında özel yüksek hassasiyetli taşlama ve honlama makinelerini kullanır. Buradaki asıl zorluk, makineler 7/24 çalışırken aynı zamanda personeli eğitmektir.
NSK bu sorunun çözümünü, Varity.me ile ortaklaşa çalışarak, VR teknolojisinde buldu: artık sanal alanda etkileşimli olarak gerçekleştirildikleri için eğitim oturumlarını yürütmek üretim kesintilerine sebep olmuyor. Ayrıca eğitimin 2 kadar küçük, merkez gerektirmeyen bir yerde yapılması da mümkün.
Bu eğitimin avantajlarından biri de, her operatörün, bir sonraki ürüne geçerken makineyi aynı şekilde nasıl kuracağını öğrenmesidir. Munderkingen tesisinde, kurulum iş akışları özellikle önemlidir çünkü tesis, sık makine kurulumları gerektiren küçük partiler halinde müşteriye özel, çok çeşitli rulman türleri üretir.
Kurulum sürecinin VR destekli olması, döngü süresi hatalarını, hurda oranlarını ve kalite sapmalarını azaltan standart bir prosedür oluşturur. Daha da önemlisi, operatörler her seferinde makineyi sökmek zorunda kalmadan kurulum becerilerini tekrar tekrar uygulayabilir ve geliştirebilir.
NSK Munderkingen'deki proje sorumlusu Carsten Schleyer, bir başka avantajdan söz ediyor: "Sanal alanda eğitim oturumları için gereken süre, genellikle geleneksel eğitim için gereken sürenin yalnızca üçte biri kadardır, çünkü VR eğitimi büyük ölçüde, gerçek araçları ve iş parçalarını işlerken, herhangi bir işlem yapmadan yalnızca prosedürlere odaklanabilir."
Uygulamada, VR teknolojisinin NSK'ya eğitim gereksinimlerinin çok ötesine geçen ek avantajlar sunabileceği çabucak keşfedildi. Örneğin, üretici tarafından halen geliştirilmekte olan bir makineyi düşünün. Bu makineyi sanal alanda kurmak ve üzerinde çalışanları eğitmek mümkündür. Kurulum prosedürleri, makinenin dijital modeli kullanılarak analiz edilebilir ve optimize edilebilir. Operatörler daha sonra kurulum prosedürlerini optimize etmek için önerilerde bulunabilir ve hatta geri bildirimlerini ve tekliflerini doğrudan makinenin geliştiricilerine iletebilir, belki de buna göre ayarlamalar yapabilirler.
Sanal alanda bir dijital makine modeline sahip olmanın diğer bir avantajı ise, onu akla gelebilecek her açıdan görebilme imkanıdır. Örneğin bu imkan, sanal makinenin içine bakarak ve bileşenleri değiştirmek için bir plan geliştirerek onarım ve bakım personeline fayda sağlayabilir.
NSK yönetim ekibi, bu projeyi dijitalleşmenin yalnızca beklenen faydaları sağlamakla kalmayıp aynı zamanda diğer alanlardaki potansiyeli nasıl ortaya çıkardığının iyi bir örneği olarak görüyor.
Carsten Schleyer, "Sanal alanda bir taşlama veya honlama makinesi modeline sahip olmak, yalnızca çalışan eğitimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda gerçek makinenin çalıştırılmasına ve bakımına da yardımcı olur", diyor.
NSK Munderkingen tesisindeki proje uygulaması, Modellfabrik Bodensee GmbH'nin disiplinler arası bir ekibi olan Varity.me'nin işbirliğiyle gerçekleşti. Varity.me, sanal alanda hızlı ve kolay bir şekilde etkileşimli eğitim kursları geliştirmek için kendi yazılımı Varity SDK'yı geliştirdi.
Fotoğraf: NSK'nın Munderkingen tesisindeki VR makine eğitimi bir çok önemli avantaj sağlıyor.
Paylaş