The gearbox of a wind turbine and the new NSK high-load tapered roller bearing

Avrupa'nın önde gelen rüzgâr türbini üreticilerinden biri, 15 MW sınıfı açık deniz rüzgâr türbinlerinin dişli kutularında NSK’nın yüksek yük kapasiteli konik makaralı rulmanlarını kullanacaktır. Yeni geliştirilen yüksek performanslı rulmanların seri üretimi ve teslimatı yakında başlayacaktır. 

NSK’nın yeni nesil makaralı rulmanlarını tercih etme kararı birkaç temel faktöre dayanmaktadır. Her şeyden önce, makara taç şeklinin (makara uçlarında baskı yoğunlaşmasını önleyen hafif bir yay şekli) optimizasyonu sayesinde bu rulmanlar, yük kapasitesinde geleneksel ürüne göre yaklaşık %25 oranında bir artış sunmaktadır. Yeni rulmanlar ayrıca daha uzun rulman ömrü ve daha düşük ağırlık gibi avantajlar sağladığı için, büyük rüzgâr türbinlerinin yapım ve bakım maliyetlerini azaltmada mükemmel bir çözümdür.

NSK'nın yeni rulmanları tam zamanında geldi. 2023'te AB, Avrupa Rüzgâr Sözleşmesi'ni (European Wind Charter) imzalayan 26 üye ülke ile 2030 yılına kadar 111 GW açık deniz yenilenebilir enerji taahhüdünde bulundu.

Bu sektörde faaliyet gösteren üreticiler, yüksek yük kapasiteli konik makaralı rulmanları devreye alarak, rüzgâr türbinlerine özgü mühendislik zorluklarının üstesinden gelebilirler. Örneğin, rulmanların optimize edilmiş makara taç şekli, rüzgâr türbini dişli kutularının maruz kaldığı zorlu çalışma koşullarına dayanmaya yardımcı olur. NSK, bu şekli tasarlamak ve makaralar ile iç ve dış bilezikler arasındaki temas yüzeyi basıncını eşitlemek için sayısal simülasyon uzmanlığından yararlandı. Bu özellik, yüksek yükler altında bile makara uçlarında aşırı yüzey basıncını önleyerek, %25 daha fazla yük kapasitesi sağlamaya ve geleneksel ürünün kullanım ömrünün iki katından fazlasını sunmaya yardımcı olmaktadır.

Geleneksel rulmanlar söz konusu olduğunda, makara uçlarında aşırı temas basıncı kaçınılmazdır, bu da tipik olarak yüksek yüklere dayanım için daha büyük rulmanların seçilmesine neden olmaktadır. Buna karşılık, yeni makaralı rulmanda eşit temas basıncı sunulmakta; bu da boyut büyütme ihtiyacını ortadan kaldırmakta ve aynı kullanım koşullarında %30’dan fazla ağırlık düşüşü sağlamaktadır.

Son olarak, NSK'nın üretim mühendisliğindeki uzmanlığı, ürünün karmaşık taç şeklinin oluşturulması için yeni bir yüksek verimli işleme tekniğinin geliştirilmesini sağlamıştır.

 

 

Fotoğraflar:

1) Rüzgâr türbini dişli kutusu ve NSK’nın yeni yüksek yük kapasiteli konik makaralı rulmanları

2) NSK'nın optimize edilmiş makara taç şekli

3) Yeni NSK rulmanları, makara uçlarında eşit temas basıncı sunar

 

 

NSK’s optimised roller crowning shape
NSK’s optimised roller crowning shape