İşletme Kontrolü
Montaj işlemi tamamlandıktan sonra, rulmanın doğru bir şekilde montajının yapıldığını kontrol etmek için bir işletim denemesi gerçekleştirilmelidir. Küçük makineler doğru dönüş yaptığından emin olmak için manuel olarak çalıştırılabilir. Kontrol edilecek hususlar arasında; yabancı madde veya gözle görülür kusurlar nedeniyle yapışma, hatalı montajdan veya hatalı bir montaj yüzeyinden kaynaklanan eşit olmayan tork ve yetersiz bir boşluk değerinden kaynaklanan aşırı tork, montaj hatası veya keçe sürtünmesi gibi unsurlar bulunmaktadır. Anormal bir durum tespit edilmediği takdirde makineye güç verilerek operasyona başlanabilir.
Çalıştırma öncesi incelemeden sonra, elle çevrilemeyen büyük makineler yüksüz olarak çalıştırılmalıdır. Makine çalışmaya başladıktan sonra, gücü hemen kesin ve makinenin kendi kendine durmasını bekleyin. Bu sırada titreşim, gürültü, döner parçaların temas etmesi vb. gibi anormalliklerin olmadığını doğrulayın. Makineye güç vererek işletim yüksüz olarak başlatılmalı ve hiçbir anormal durumun olmadığına karar verilinceye kadar çalışma dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. Ardından hız/devir, yük ve diğer koşullar kademeli olarak normal seviyelerine çıkarılmalıdır. Anormal gürültü olması, rulman sıcaklığının aşırı artış göstermesi, sızıntı ve yağlayıcıların kirliliği vb. unsurların izlendiğinden emin olunmalıdır. Herhangi bir anormal durum tespit edildiği takdirde deneme işletimine derhal son verilmeli ve makine incelenmelidir. Mümkünse, inceleme yapmak için rulman yerinden sökülmelidir.
Rulman sıcaklığının genellikle yatağın dış yüzey sıcaklığına bakılarak yaklaşık olarak belirlenmesi mümkün olsa da yağlama deliklerini kullanarak doğrudan dış bilezik sıcaklığının ölçülmesi daha elverişlidir. Rulman sıcaklığı, işletim başladıktan sonra 1 ilâ 2 saat içinde kademeli olarak artarak kararlı durum seviyesine gelmelidir. Yanlış rulman kullanıldığı veya rulmanın montajı hatalı yapıldığı takdirde rulman sıcaklığı hızla artabilir ve anormal derecede yüksek olabilir. Bu anormal sıcaklığın nedeni; aşırı miktarda yağlayıcı kullanımı, yetersiz rulman boşluğu, hatalı montaj veya keçelerin aşırı ölçüde sürtünmesi olabilir. Yüksek hızda işletim durumunda, rulman türünün veya yağlama yönteminin hatalı seçimi de ayrıca anormal sıcaklık artışına neden olabilir. Bir rulmanın gürültüsü, gürültü belirleyici cihaz veya titreşim izleme ekipmanıyla kontrol edilebilir. Anormal durumlarda, gürültülü bir metalik ses veya diğer olağandışı sesler duyulabilir. Bunların olası nedenleri arasında hatalı yağlama, mil ve yatağın yanlış bir şekilde hizalanması veya rulmanın içine yabancı madde girişi bulunabilir. Çeşitli olağandışı durumlara ilişkin bilgiler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler Tablo 2’de listelenmektedir.
Not
(1) Aralıklı gıcırtı sesi veya tiz sesli gürültü, orta ilâ büyük boyutlu silindirik makaralı rulmanlarda veya düşük sıcaklıktaki ortamlarda gresle yağlama koşullarında işletilen bilyalı rulmanlarda duyulabilir. Söz konusu düşük sıcaklık koşulları altında, rulman sıcaklığı artış göstermeyecek; yorulma ömrü ve gres performansı etkilenmeyecektir.
Bu koşullar altında aralıklı gıcırtı sesi veya tiz sesli gürültü meydana gelmesine rağmen, rulman tamamen işlevsel özelliğe sahip olup kullanılmaya devam edilebilir Daha yüksek oranda gürültü azaltımına veya daha sessiz işletim özelliklerine ihtiyaç durumunda, lütfen size en yakın NSK şubesiyle iletişime geçiniz.
Paylaş